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Dear Sir/Madam 
 
Freedom of Information Act (FOI) 2000 - Request for Information Reference:  Prosthetic 
and/or Orthotic services November 2024 
 
I am writing in response to your request for information under the FOI 2000. 
 
I can confirm in accordance with Section 1 (1) of the Freedom of Information Act 2000 that 
we do hold the information you have requested.  A response to each part of your request is 
provided below. 
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FOI request to identify barriers to Prosthetist & Orthotist Training, Education & 
Development 
 
This FOI request should be completed by the Prosthetic &/or Orthotic Service lead or P&O 
Centre manager.  
NOTE: The term 'P&O' refers to Prosthetic, Orthotic or Prosthetic & Orthotic in this FOI 
request 
 
Q1. Is there a prosthetic and / or orthotic service at this Trust / Health Board? 

 Yes 

 No 
If the answer is ‘Yes’ - please continue to Q2 and the rest of the FOI. 
If the answer is ‘No’ - no further information is required thank you. 
 
If you have answered yes to Q1: 
Q2. Please confirm how many whole-time equivalent clinicians work in this P&O service? 
Number of prosthetists __0 
Number of orthotists ____4 
 
Q3. Is a nationally recognised Service Specification referenced/adopted for delivering this 
P&O service? 

 Yes – the NHSE Prosthetic Specialised Services For People Of All Ages With Limb 
Loss (1) 

 Yes – the NHSE’s Orthotics Model Service Specification (2) 

 No – local specification 

 Unsure 
(1) https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2018/08/Complex-disability-equipment-
prosthetics-all-ages.pdf 
(2) https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2015/11/orthcs-serv-spec.docx 
 
Q4. Did the output of 'Job Planning' define the number and role of staff required for the 
service for either NHS-employed P&O clinicians, or for sub-contract clinicians when the 
contract was tendered?   I.e. defining time for Patient-focused / Clinical Activity VS CPD/ 
Supporting Professional Activities time for each role? 

 Yes – job planning completed 

 No – job planning not completed but in progress 

 No – not planning to undertake Job Planning 
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Q5. Please confirm if the P&O service is delivered by a third-party commercial P&O 
company? 

 Yes - go to Q6 

 Yes in part - go to Q6 

 No - skip to Q7 
 
Q6. Does the specification for this service explicitly require the cost of supporting non-
mandatory training, education & development to be built in to the service fee / session fee 
charged to the Trust/Health board?  Where 'supporting' means, for example, the cost of 
courses, the cost of supervision, the cost of backfilling the clinicians CPD time. 

  Yes 

  No   
 
Q7. Outside the usual requirement for fire safety, information governance, health & safety 
type training, is protected Training, Education and Development / CPD time built in to the 
clinic timetable for NHS-employed and/or sub-contracted P&O clinicians in this service? 

 Yes – protected time is allocated in the weekly timetable for each P&O clinician 

 No – protected time is not allocated in the weekly timetable for each P&O clinician 
 
Q8. What outcomes do you see when protected time for Training, Education and 
Development is built in to the clinic timetable for P&O staff in this service?  Tick all that apply  

 Good retention of staff 

 Good morale 

 Improved patient outcomes 

 Reduced returns / remakes 

 More MDT working 

 More advanced practice roles  

 More research / evidence 

 Other (please state) _________________________________________  
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Q9. Does the service have any of the following barriers to undertaking protected Training, 
Education and Development time for the P&O clinicians in this service?   Tick all that apply 

 Staff Vacancies – unable to recruit 

 Staff Vacancies – unable to advertise 

 Staff vacancies – currently recruiting 

 High sickness absence 

 Higher workload than budgeted (waiting lists, increased demand) 

 No funding for training, education & development 

 Staff unwilling to undertake non-mandatory Training, Education & Development 

 Lack of available training schemes /courses 

 Lack of access to accredited institutions 

 No barrier to undertaking protected Training, Education & Development time 
 
Q10. How are the costs of supporting protected Training, Education & Development time 
funded in the P&O service? – For example, the course costs, the cost of supervision, the 
cost of backfilling the clinician’s CPD time?  Tick all that apply. 

 The cost is covered by the Trust/Health board via the Learning Beyond Registration 
fund 

 The cost is covered by the Trust/Health board via another form of training budget 

 The cost is met personally by the clinician  

 The cost for sub-contracted staff is built in to the contract value/service fees charged by 
the contractor   

 The cost for sub-contracted staff is carried by the contractor - not included in the 
contract value/service fee 

 The cost is supported by third party product suppliers 

 The cost is supported by OETT (for orthotists and orthotic technicians) 

 Other _________________________________________ 
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Q11. During the last 12 months, on average how much protected Training, Education & 
Development /CPD time per week was taken per 'preceptor' (up to two years post graduate) - 
not including admin time related to patient treatment? 

 0 days 

 0.25 days 

 0.5 days 

 0.75 days 

 1 day 

 More than 1 day 

 No preceptors in the P&O clinical team 
 
Q12. During the last 12 months, on average how much protected Training, Education & 
Development /CPD time per week was taken per 'graduate' (2-4 years post graduate) - not 
including admin time related to patient treatment? 

 0 days 

 0.25 days 

 0.5 days 

 0.75 days 

 1 day 

 More than 1 day 

 No graduates with 2-4 yrs experience in the P&O clinical team 
 
Q13. During the last 12 months, on average how much protected Training, Education & 
Development /CPD time per week was taken per 'experienced/enhanced practice clinician' (4 
years +) - not including admin time related to patient treatment? 

 0 days 

 0.25 days 

 0.5 days 

 0.75 days 

 1 day 
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 More than 1 day 

 No clinicians with 4+ years’ experience in the P&O clinical team 
 
Q14. During the last 12 months, on average how much protected Training, Education & 
Development /CPD time per week was taken per 'advanced practice clinician' - not including 
admin time related to patient treatment? 

 0 days 

 0.25 days 

 0.5 days 

 0.75 days 

 1 day 

 More than 1 day 

 No advanced practice clinicians in the P&O clinical team 
 
Q15. Do all P&O staff in this service have access to Training, Education & Development to 
support practice across all 4 pillars of practice - clinical practice, education, leadership, 
evidence & research. Tick all that apply: 

  
Yes, all 

staff 
Yes, some 
staff No 

 
Unsure 

Orthotic/prosthetic clinical practice courses  Y     

 

Education courses  Y     

 

Leadership courses  Y     
 

Evidence/Research courses  Y     
 

  
Q16. As part of Training, Education & Development of P&O clinicians, does the service have 
a preceptorship programme to support new graduates into the working environment?  Where 
preceptorship is defined as 'support to transition from an educational environment to a 
clinical setting to develop skills & confidence' (not onboarding / induction)   

 Yes 

 No 
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Q17. During the preceptorship period (up to 2 years) at what point are new graduates 
expected to treat their own caseload of triaged patients in this service? 

 3 months 

 6 months 

 9 months 

 12 months 

 18 months 

 24 months 

 Longer than 24 months 
 
Q18. Does this P&O service have clinic space to accommodate a graduate during their 
preceptorship programme and/or when shadowing a senior member of the clinical team?  

 Yes, all of the clinic space is adequate 

 Yes, most of the clinic space is adequate 

 Some of the clinic space is adequate 

 None of the clinic space is adequate 
 
Q19. Have any P&O clinicians in this service used the ‘Apprentice Levy’ to fund enhanced 
and advanced level practice qualifications? 

 Yes – for enhanced practice 

 Yes – for advanced practice 

 No 

 Unsure 
 
Q20. Does the Trust/Health Board or Integrated Care Board request activity and patient 
outcome Key Performance Indicators (KPI) to be reported for the P&O service?  

  Yes – activity KPI data is requested (Skip to Q23)  

  Yes – activity AND patient outcome KPI data is requested (Go to Q21) 

  No - no activity or patient outcome KPI data is requested (Skip to Q23) 

  Other __________________________________________ 
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Q21. If patient outcome KPI data is requested, what kind of patient outcomes are requested? 
Tick all that apply 

 Goal Attainment Scores 

 Improved mobility/balance  

 Pain score 

 Patient satisfaction 

 Socket Comfort score 

 Other ___________________________________________ 
 
Q22. Does the service receive more funding if improved patient outcomes are achieved? 

 Yes 

 No 
  
Q23. Does your patient records system support P&O patient outcome measures to be 
reported? 

 Yes 

 No 
 
Q24.  Has the service employed support workers or technicians to see patients? 

 Yes (Skip to Q26) 

 No ( Go to Q25) 
 
Q25.  Do the P&O clinicians in this service see low complexity patients who could be seen by 
a support worker or patient facing technician because the service does not employ a support 
worker or patient facing technician?  

 Yes, clinicians see low complexity patients who could be seen by a support worker or 
technician 

 No 
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Q26. Does the P&O clinical lead for this service have direct communication with the 
Trusts/Health Boards Lead AHP / Chief AHP / AHP Director/ Director of Therapies and 
Health Science? 

 Yes 

 No 
 
Q27. Have any P&O clinicians in this service, recently or in the past, applied for a leadership 
role at the Trust/Health Board outside of the P&O service?  

 Yes, successfully applied for a leadership role 

 Yes, applied but were unsuccessful 

 No, unable to apply due to skills required 

 No, unable to apply as not an NHS employee (sub-contractor) 

 Other ________________________________________________________ 
 
Q28. To meet growing demand for P&O services, is an increase in overall costs for this 
service built in to the financial element for this service year on year? 

 Yes, staff salary increase in line with AfC (Agenda for change) staff costs is built in 

 Yes, increase to cover AfC staff costs and inflation is built in 

 No, there is not a built-in increase to cover staff and other costs. 

 No, there is not a built-in increase as cost increases are required to be offset by 
efficiency initiatives  

 

 Unsure 
 
Q29.  Has the service employed a graduate apprentice prosthetist or orthotist during the last 
24 months? 

 Yes 

 No – go to Q31. 
 
Q30. What salary do you pay the P&O graduate apprentices in this service during their 
apprenticeship? 

 AfC Band 2 

 AfC Band 3 
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 AfC Band 4 

 Other (please state) ___________________________________________________ 
 
Q31. Does this service follow The British Association of Prosthetists and Orthotists (BAPO) 
recommended clinic appointment times of 30 minute and 60 minute time slots? 

 Yes 

 Yes along with 20 minute time slots where appropriate 

 No, planning to in the next 6 months 

 No, planning to in the next 12 months 

 No, not planned yet 
 
 
I trust this information answers your request.  Should you have any further enquiries or 
queries about this response please do not hesitate to contact me.  However, if you are 
unhappy with the way in which your request has been handled, you have the right to ask for 
an internal review.  Internal review requests should be submitted within two months of the 
date of receipt of the response to your original letter and should be addressed to: Sally Brook 
Shanahan, Director of Corporate Affairs, King’s Mill Hospital, Mansfield Road, Sutton in  
Ashfield, Nottinghamshire, NG17 4JL or email sally.brookshanahan@nhs.net.   
 
If you are dissatisfied with the outcome of the internal review, you can apply to the 
Information Commissioner’s Office, who will consider whether we have complied with our 
obligations under the Act and can require us to remedy any problems. Generally, the 
Information Commissioner’s Office cannot decide unless you have exhausted the internal 
review procedure.  You can find out more about how to do this, and about the Act in general, 
on the Information Commissioner’s Office website at: https://ico.org.uk/your-data-
matters/official-information/.  
 
Complaints to the Information Commissioner’s Office should be sent to FOI/EIR Complaints 
Resolution, Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, 
Cheshire, SK9 5AF.  Telephone 0303 1231113, email casework@ico.org.uk.  
 
If you would like this letter or information in an alternative format, for example large print or 
easy read, or if you need help with communicating with us, for example because you use  
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British Sign Language, please let us know. You can call us on 01623 672232 or email sfh-
tr.foi.requests@nhs.net. 
 
 
Yours faithfully 
 
Information Governance Team 
 
All information we have provided is subject to the provisions of the Re-use of Public Sector 
Information Regulations 2015. Accordingly, if the information has been made available for re-
use under the Open Government Licence (OGL) a request to re-use is not required, but the 
licence conditions must be met. You must not re-use any previously unreleased information 
without having the consent from Sherwood Forest Hospitals NHS Foundation Trust. Should 
you wish to re-use previously unreleased information then you must make your request in 
writing.  All requests for re-use will be responded to within 20 working days of receipt. 


